Έγχρωμη (καημένη) φωτογραφία



Παρακολουθώ τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις σε ένα thread του dpgr που το "πονάω" γιατί το ξεκίνησα προσωπικά πριν λίγα χρόνια. Και ο μόνος λόγος που το δημιούργησα ήταν για να στεγαστεί σε ένα χώρο η παραμελημένη μέχρι τότε έγχρωμη δημιουργική φωτογραφία.

Επίτηδες διάλεξα τότε τον βαρύγδουπο τίτλο "Έγχρωμη Καλλιτεχνική Φωτογραφία", με την ελπίδα ότι έτσι θα φιλτράρονται κάπως οι αναρτήσεις και δεν θα είχαμε παρέλαση καρτ ποστάλ και άλλων έγχρωμων αφελών εικόνων, κάτι που φρόντισα να διευκρινίσω και στο πρώτο μήνυμα του thread μαζί με παραδείγματα καλών "έγχρωμων" φωτογράφων.

Από κει και πέρα ο καθένας ανεβάζει ότι αυτός νομίζει "καλλιτεχνικό". Θεμιτό είναι αυτό, αφού δεν πρόκειται για εκθετήριο τελικών έργων αλλά ένα ακόμα χώρο προσπαθειών και έρευνας, συζήτησης και φωτογραφικής εμβάθυνσης μέσω αυτών.

Ακόμα πιο θεμιτό όμως και πολύτιμο είναι να ακούγονται γνώμες σαν του stefanos68, ο οποίος πολύ ευγενικά είπε ότι κάποιες τελευταίες φωτογραφίες απέχουν από τα ζητούμενα του thread. Και αυτή είναι απλά μια γνώμη που ο καθένας δικαιούται να καταθέσει και όχι κάποιο απόλυτο πόρισμα. Αλλά... ακολούθησε ένα σύνηθες μπάχαλο πάνω σε αυτονόητα πράγματα.

Γνώμη μου είναι πως ο καθένας μπορεί να ανεβάζει ότι θέλει (ανάλογα με το πόσο την ψάχνει, πόσο ασχολείται, πόσο του κόβει). Άστοχες επιλογές όλοι κάνουμε, και όχι μόνο στο thread της έγχρωμης. Όμως και ο καθένας μπορεί και πρέπει να λέει ελεύθερα τη γνώμη του. Γιατί αυτό κυρίως μας λείπει, ο λόγος και η κριτική σκέψη. Φωτογραφίες έχουμε χιλιάδες, οι γνώμες σκεπτόμενων φωτογράφων λείπουν και δεν πρέπει να φιμώνονται με άστοχες αντιδράσεις.

Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ένας στοιχειώδης φωτογραφικός διάλογος.
Κανείς δεν μπορεί ενδεχομένως να προσδιορίσει αντικειμενικά τι είναι "καλλιτεχνικό" ίσως όμως είναι εφικτό το αντίθετο, να αναγνωρισθεί το "μη-καλλιτεχνικό", τουλάχιστον σε κραυγαλέες περιπτώσεις.

Και στο τέλος πληροφορούμαστε πως υπάρχει μια παράλληλη καλλιτεχνική σχολή, η "πικτοριαλιστική"!!! Αναρωτιέμαι στην ιστορία της φωτογραφίας πού είναι καταχωρημένοι οι εκπρόσωποί της.

Η φωτογραφία, ως δημιουργική έκφραση και τέχνη, είναι μία, δεν υπάρχουν "είδη" και αυτό που την προσδιορίζει την καλλιτεχνική της αξία είναι η ύπαρξη περιεχομένου και όχι κάποια "τεχνοτροπία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου