Η Μινωική θεά των όφεων


Γυναίκα, πελώρια, θεά, θεά της γονιμότητας, της ζωής, της χαράς. Θεά των ζώντων και όχι των νεκρών ανθρώπων.
Μήτρα, δημιουργία, γέννηση, γένεση, πολιτισμός, πνεύμα, ελευθερία.

Ο κύριος συμβολισμός της Θεάς είναι το μυστήριο της γέννησης, του θανάτου και της ανανέωσης της ζωής, όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά όλης της ζωής πάνω στη γη και στο σύμπαν. Σύμβολα και εικόνες διασπείρονται γύρω από την παρθενογένεση (αυτό - αναγέννηση) της Θεάς και τις βασικές λειτουργίες της ως δωρητής της ζωής, χειριστής του Θανάτου, ως Αναγέννηση γύρω από τη Μητέρα Γη, η Θεά της γονιμότητας νέα και γηραιά, γεννιέται και πεθαίνει με τα φυτά. Ήταν η μοναδική πηγή της ζωής που πήρε την ενέργεια της, απο τις πηγές και τα πηγάδια, από τον ήλιο, το φεγγάρι και το υγρό χώμα.

Αυτό το σύστημα συμβόλων αποτυπώνει έναν κυκλικό και όχι γραμμικό μυθικό χρόνο. Στην τέχνη αυτό αποτυπώνεται με τα σύμβολα της δυναμικής κίνησης: περιστρεφόμενες και συστρεφόμενες σπείρες, τυλιγμένα και συσπειρωμένα φίδια, κύκλοι, ημισέληνοι, κέρατα, βλαστάνοντες σπόροι και βλαστοί. Το φίδι ήταν ένα σύμβολο της ενέργειας και της αναγέννηση της ζωής, ένα καλοπροαίρετο και όχι κακό πλάσμα. Ακόμα και τα χρώματα είχαν διαφορετική έννοια από ό, τι στο ινδοευρωπαϊκό σύστημα συμβόλων. Μαύρο δεν σήμαινε θάνατο ή τον κάτω κόσμο. Ήταν το χρώμα της γονιμότητας, το χρώμα της υγρών σπηλαίων και του πλούσιου χώματος, από τη μήτρα της θεάς, όπου η ζωή αρχίζει ...
"

(Η γλώσσα της θεάς, Μ. Gimbutas)

(Υ.Γ. Ο εύστοχος τίτλος της φωτογραφίας αυτής οφείλεται σε σχόλιο του stavrosstam στη γκαλερί μου στο dpgr, και τον ευχαριστώ πολύ.)

5 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=P8b7OUZhK7s
    για να γνωρισουμε και καποια εργα του Gustav Klimt..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mαγκες...η συληψη της θηλυκης εκφανσης του Θειου δυναται να γινει μονο μεσω της φυσης με την τρυφεροτητα και την σκληροτητα να εκ-δηλωνονται στο μεγιστο βαθμο παλι ομως ειναι ελαχιστος ο βαθμος κατανοησης της πολυπλοκοτητας των δογματων που την συνθετουν στην Αληθινη της μορφη....Πολυ βαθεια τα νερα εδω,καλιτεχνικα λιγο τα πλησιασε ο μεγιστοτεραστιος Νταλι και του σηκωθηκε το μουστακι καγκελο παροτι κατειχε την τεχνικη θεασης του Ελεφαντα,το μυστικο του ροδου,την δομη του ροδιου,το λιωσιμο του χρονου και χιλιες δυο αλλες μαγκνουμιες και τεχνασματα παλι...δεν.Πυρ,γυνη και θαλασσα.Πολυ βαθεια τα νερα της θαλασσας πολυ καυτη η φωτια και το θηλυκο ως θεοτητα αρχει ακριβως πανω στη ραφη τους.Ποιος μπορει να παει να δει και να μας πει αν ειναι σταυροβελονια η διπλοβελονια?Αρκει και μονο η γνωση οτι κατεχει το γαζι ζωης και θανατου δηλαδη απο την μια...Μανα γιατι με γεννησες... κι απ την αλλη....με σκοτωσε γιατι την αγαπουσα!Αυτο ειναι ενα σημειο του γαζιου αριστερα το νερο-μανα δεξια η φωτια-ερωμενη.... / \.... βαλε τωρα τον ευρυγωνιο...../\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/ ....κατανοητον οτι ειναι ακατανοητο?
    Οσο για την φωτογραφια φιλε νοβους,πολυ σωστα το εθεσες... ειναι η παρθενογεννεση,η αναδυση δηλαδη του θηλυκου απο το σωμα γυναικων για να επιτελεστει το μυστηριο, την αγκιζουν την χειροκροτουν συμετεχουν στο μυστηριο αλλα προσωπο δεν βλεπει κανεις,μονο το κοριτσακι αριστερα που βλεποντας την εκφραση του πιανεις κατι ψιλα,παλι ζουμαρισμα στο γαζι δηλ και παλι....χασιμο!

    http://www.youtube.com/watch?v=2A7aHPgEjdo&feature=related

    junior

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις είδα την φωτογραφία με την νύφη, αστραπιαία μου ήρθε στο μυαλό ένα Μινωικό (νομίζω) αγαλματίδιο. Έκανα λίγο scroll και το είδα λίγο παρακάτω !!!!
    Τι να πώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε νοβους το αουτσαιντερ σου ,το παιδι πισω απο τα καγκελα,κοιταξε ψηλα στα αστρα,βρηκε τον πολικο αστερα στην αρχη,τωρα τα σημαδια στην φωτογραφια φανερωνουν τον μεγαλο Κυνηγο,τον Ωριωνα,ανεβηκε στους ωμους της ιδεας σου,φωτο της εβδομαδας,σηκωσε την κουπα,καρδια,ενιωσε την δυναμη του π την αρμονια του φ και καταλαβαινοντας οτι δεν ειναι τρελλο να πηγαινεις αναποδα εγινε παππους και κερασε τον εαυτο του Αληθεια μεσα απο το μυθικο γκρααλ της Ελληνιδας μανας.Με το σκυλο για συντροφια πηρε για αλλη μια φορα τα μηλα των Εσπεριδων,δυτικων, και οπως παντα,οι εκτος δογματος της Αληθειας ψαχνουν ακομα το γιατι και το πως.
    Η απαντηση στην σπαστικη ερωτηση ποιος παει και ποιος ερχετε ειναι.... Εσυ... αει Εσυ...απλε ανθρωπε Κλεανθη!
    Αυτα ειναι τα ομορφα πραγματα που σου υποσχεθηκα οτι θα παιξουν οι μελόντικες με την πνοη των παιδιων...σημερα...αει το τραγουδανε...παρθενογεννεση...αναδυση του παιδιου...γεννηση του Υιου του ανθρωπου...ανασταση...ανακυκλωση που λενε οι μοντερνοι καιροι,στροφορμαρισμα που λεει ο Μυστηριος οτι και να πεις παιχταρα μου μεσα εισαι...
    Τα χαιρετισματα μου στον Αχιλεα...πες του...ο Δουρειος ιππος ετοιμαζετε και οι ιδιοι οι Τρωες θα μας βαλουν μεσα...εν χορδαις και οργανοις.Πες του...Θα μπουμε στην Τροια οχι για να σφαξουμε αλλα να τους μαθουμε το Τεσσερα.Πες του...την Αληθεια...Πες του...οτι...τον Αγαπ αω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή