Ο Λύκος και η Κουρουκακιούλα


Κατάφερε λοιπόν ο Λύκος, με την ακούσια συνδρομή της χαριτωμένης Κουρουκακιούλας, να παρασύρει κάποιους καλοπροαίρετους συνομιλητές σε μια "στημένη" παρωδία συζήτησης-chat, εντελώς ανούσιας, ανώφελης και φαιδρής.

Ο πονηρός, και ρηχός συνάμα Λύκος (και η πονηριά δεν είναι γνώρισμα έξυπνου ανθρώπου), βάλθηκε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει Τέχνη με το εκκωφαντικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ορισμός της, προκαλώντας μια ολόκληρη φωτογραφική κοινότητα και φαντάζομαι γελώντας κάτω από τα μουστάκια του για το εκπληκτικό "κατόρθωμά" του.

Η Κουρουκακιούλα πάλι έδινε την απαραίτητη συναισθηματικο-πλουραλιστικο-αφελή νότα, σαν τη Μενεγάκη ένα πράγμα, σ' αυτήν τη βαθυστόχαστη κουβέντα.

Λοιπόν Λύκε μη χαίρεσαι γιατί εκτός του ότι είσαι αστοιχείωτος είσαι και αφελής και γι' αυτό στο τέλος θα σε καθαρίσει η κοκκινοσκουφίτσα. Εδώ προσπάθησαν από τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα μέχρι τους σύγχρονους φιλοσόφους, άνθρωποι με τεράστια μυαλά, να δώσουν κάποιον ορισμό της Τέχνης, και κανείς δεν κατάφερε τελικά να δώσει έναν ολοκληρωμένο ορισμό, παρά μια αποσπασματική περιγραφή της.

Και ευτυχώς, γιατί κατι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Τέχνη είναι ελεγχόμενη από τον ανθρώπινο νου και την ανθρώπινη γνώση. Εμ, έλα που δεν είναι, γιατί κινείται πέρα και πάνω από τον νου και τη γνώση, άσε που η γνώση σε σχέση με τη μη-γνώση είναι μηδαμινή. Και η Τέχνη μορφοποιεί και υλοποιεί και περιοχές της μη-γνώσης, εκεί που μόνο η υπόθεση της φιλοσοφικής σκέψης και η φαντασία μπορούν να ταξιδέψουν, ίσως είναι η μόνη που παντρεύει την επιστημονική με τη φιλοσοφική σκέψη.

Όταν λοιπόν, και αν, ο άνθρωπος απαντήσει σε όλα τα υπαρξιακά του ερωτήματα, όταν η επιστήμη θα λύσει το μυστήριο της ζωής και του σύμπαντος, τότε ίσως ο άνθρωπος θα καταφέρει να δώσει τον απόλυτο ορισμό της Τέχνης. Μέχρι τότε θα αρκείται σε φιλοσοφικές προσεγγίσεις και περιγραφές.

Όμως όλοι αυτοί οι τεράστιοι άνθρωποι παραδέχονται την ύπαρξή της και έρχεσαι τώρα εσύ να την αμφισβητήσεις με το "εκπληκτικό" επιχείρημα, "δεν υπάρχει ορισμός, άρα δεν υπάρχει Τέχνη"!!! Όπα ρε μεγάλε! Μόνος σου το σκέφτηκες όλο αυτό? Σίγουρα δεν στο σφύριξε κάποιος άλλος? Και καλά, πώς δεν το σκέφτηκε κανείς από όλους αυτούς τους σοφούς πριν από σένα? Όλοι αυτοί ήταν χαζομαλάκες και συ ο νέος είσαι ο ωραίος?

Να σου πω κάτι, και για την ζωή δεν υπάρχει ορισμός, άρα ζωή δεν υπάρχει, ε? Ά ρε Λύκε, ξέρεις τι έπρεπε να σου απαντήσουν. Αει πάγενε παιδάκι μου, άντε στο καλό και να μη μας γράφεις. Πήγαινε να βρεις την κοκκινοσκουφίτσα!

2 σχόλια:

  1. Δεν με πειράζει που ο Λύκος κλέβει το αγνό παρθένο μαλλί των προβάτων γιά να πλέξει το σκουφί που θα καλύψει την εγκεφαλική του γύμνια.Στο κάτω-κάτω αυτή είναι η δουλειά του κάθε Λύκου που θέλει να σέβεται τον εαυτό του.Εκείνο που με πειράζει, είναι ότι ο τσομπάνης-μπαμπάς λείπει σε ταξίδι γιά δουλειές.Ωραία ταινία Novus.Αλλά πόσες φορές θα την δούμε ακόμη ? Κι αυτοί οι μπροστινοί όλο φιλιούνται και χουφτώνονται.Εδώ μέσα βρήκανε? Δεν μπορώ βαριέμαι.Πάω να πάρω τυρογαριδάκια.Να σου πάρω και σένα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκιο έχεις Παύλο, πολυπαιγμένο έργο με απλοϊκό σενάριο. Πάμε να φύγουμε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή