Εννοιακή τέχνη και φωτογραφία


Gillian Wearing, "Signs That Say What You Want Them To Say And Not Signs That Say What Someone Else Wants You to Say", 1992-93.

Εννοιακή τέχνη, η τέχνη της σκέψης, της ιδέας, της μη φόρμας, η αντι-τέχνη, η ιδέα για την τέχνη.
Φωτογραφία, ο διαμεσολαβητής της, ως φτωχό, ταπεινό, ουδέτερο καταγραφικό μέσον (έτσι νόμιζαν), χωρίς υλική υπόσταση και ορατές φόρμες τεχνοτροπίας.

Η εννοιακή τέχνη είναι μία, δεν αφορά επί μέρους τέχνες, δεν υπάρχει εννοιακή ζωγραφική ή εννοιακή γλυπτική, και κατ' επέκταση εννοιακή φωτογραφία. Υπάρχει μόνο εννοιακή τέχνη. Και αυτό γιατί η εννοιακή τέχνη αμφισβητεί την υλική υπόσταση, τις φόρμες και προσδιορίζεται στη σκέψη και την ιδέα. Είναι στην ουσία η αυτο-αμφισβήτηση, η εκτονωτική βαλβίδα της παγιωμένης τέχνης, η ασφαλιστική δικλείδα της μη περιχαράκωσης και εμπορευματοποιημένης αυτο-επανάληψης της τέχνης.

Η εννοιακή τέχνη χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως φορέα της, θεωρώντας (λανθασμένα κατ' εμέ) ότι είναι ένα ουδέτερο άυλο μέσον, δεν εμπεριέχει τεχνοτροπία, δεν εμπεριέχει υλική φόρμα. Η τέχνη είναι η σκέψη, η ιδέα για την τέχνη, η φωτογραφία αποτελεί το ντοκουμέντο της ύπαρξής της και όχι την υλοποίησή της. Και αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση της εννοιακής τέχνης, ότι τελικά της είναι απαραίτητο το υλικό αποτύπωμα που αμφισβητεί, και εάν σ'αυτό κανείς προσθέσει και την επιγενή φόρμα που ούτως ή άλλως έχει και η πιο απλή φωτογραφική αποτύπωση, ότι ποτέ το φωτογραφημένο δεν είναι ίδιο με το πραγματικό, τότε καταλαβαίνετε... χάος...

Μια γενεσιουργός ιδέα, δέχομαι ότι μπορεί να ανήκει στο χώρο της εννοιακής τέχνης. Ακόμα και μια ιδέα προς φωτογράφιση μπορεί να είναι, ως δρώμενο, εννοιακή τέχνη. Ως φωτογραφημένο θέμα, ως φωτογραφία, λυπάμαι κύριοι αλλά θα κριθεί με τους κανόνες και τις αξίες της φωτογραφικής τέχνης. Η φωτογραφημένη ιδέα είναι καταδικασμένη σε φωτογραφική αποτυχία. Δεν θα αναλύσω εδώ τους ευνόητους λόγους.

Περισσότερα εδώ: http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=39020.msg584242#msg584242
http://photocircle.gr/content/view/60/38/lang,el/

1 σχόλιο:

  1. τι καλα. το διαβαζα τοσες μερες και το καταλαβα.
    η τεχνη της σκεψης, η αντι-τεχνη,η ιδεα για την τεχνη.
    δεκτη, αλλα παρολο οτι θα κριθει(η εννοιολογικη φωτογραφια) με τους κανονες της φωτογραφικης τεχνης ειναι καταδικασμενη(η οποιαδηποτε ιδεα) σε αποτυχια(φωτογραφικα)..

    εκτος.. αν υπαρχουν και κανα δυο εννοιολογικες φωτογραφιες σε ενα καλο portfolio, γιατι ο καθενας εχει δικαιωμα να πει και κατι δικο του.
    τι λεω τωρα. οτι με βολευει. η αληθεια ειναι οτι ειμαι χαρουμενος που δεν καταλαβαινω καποια πραγματα και κοιμαμαι ησυχα το βραδυ.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή