To "Γκανιάν" του Ziskar


Με την ευκαιρία της επιλογής της παραπάνω φωτογραφίας του ziskar ως "φωτογραφία της εβδομάδας" στο dpgr, θα ήθελα να πως κάποια πράγματα.
"Γκανιάν σημαίνει, για όσους το αγνοούν, το ιπποδρομιακό στοίχημα που αφορά την πρόγνωση για την πρώτη θέση και μόνο" μας ενημέρωνε ο Ζήσιμος Καρδιανός (Ziskar) όταν παρουσίασε αυτήν την εκπληκτική δουλειά πριν από τρία χρόνια.
Για μένα αυτή η δουλειά είναι ένα φωτογραφικό γκανιάν του Ζήσιμου, ένα στοίχημα που κέρδισε και που σηματοδοτεί την μετέπειτα πορεία του.



Το εκπληκτικό είναι πως μιλάμε για 23 χρόνια πριν! Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 1986, και φυσικά αντιλαμβάνεται κανείς τη φωτογραφική ωριμότητα και παιδεία που προυποθέτει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, και που προφανώς διέθετε ο ziskar σε τόσο νέα ηλικία. Γιατί αυτό το αποτέλεσμα μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού δεν μιλάμε για μια μόνο καλή φωτογραφία αλλά για περισσότερες.


Εντύπωση μου κάνει η συναισθηματική αποστασιοποίηση του φωτογράφου, που δεν χειραγωγεί τα θέματά του υποτάσσοντάς τα στη δική του "άποψη", αλλά τα σέβεται και τα αναδεικνύει περιγράφοντας εύστοχα, καίρια και αποτελεσματικά την αυθύπαρκτη αξία των ντοκουμέντων. Αποκτά έτσι το αποτέλεσμα μια κλασική και διαχρονική αξία και η συνολική δουλειά αποπνέει άρωμα δουλειάς μεγάλου φωτογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου