Εδώ είναι Βαλκάνια


Ζω στην άκρη της Ελλάδας, σε μια περιοχή που συνορεύουν τρία κράτη. Κι η Φλώρινα είναι μια περιοχή πολυπολιτισμικής πανδαισίας. Πόντιοι, Ντόπιοι, Αρβανίτες, Βλάχοι, με την κουλτούρα τους, τη μητρική τους γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους, τη μουσική και τους χορούς τους. Δεν υπάρχει πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική αίσθηση από αυτήν, την συνάντηση και συνύπαρξη τόσων πολλών πολιτισμών. Η ποικιλία των εικόνων και των ακουσμάτων είναι απίστευτη.

Έχω αναπτύξει μια προσωπική στάση αγάπης απέναντι σε όλο αυτό το μωσαϊκό των Βαλκανίων, γιατί έχω νιώσει έντονα ότι οι λαοί και το υπέροχο συναίσθημά τους είναι πολύ πιο συγγενικά με μένα απ' ότι η Δύση, στην οποία υποτίθεται ότι ανήκω. Ο Αλβανός, ο Τούρκος, ο Σέρβος, μου είναι πιο οικείοι από άλλους μακρινούς λαούς.

Αντιλαμβάνομαι τους λαούς των Βαλκανίων, τους νιώθω και τους αγαπώ και οραματίζομαι μια μέρα ειρηνικής συνύπαρξης όπου όλοι μαζί θα ακμάζουν και θα αναδείξουν τα μοναδικά χαρίσματά τους, απαλλαγμένοι από αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιπαλότητες.

1 σχόλιο: