Τα σπίτια της Φλώρινας


Ήταν πολύ όμορφη πόλη η Φλώρινα, και λέω ήταν γιατί η καταστροφική και αδηφάγα εποχή της αντιπαροχής καταβρόχθησε πολλά από τα πανέμορφα σπίτια της, αντικαθιστώντας τα με πανάθλιες πολυκατοικίες.

Λίγα περισώθηκαν σε καλή κατάσταση ως διατηρητέα, μερικά από το μεράκι των ιδιοκτητών σε πείσμα των καιρών, ενώ κάποια αργοπεθαίνουν αβοήθητα...

Αυτά τα σπίτια κτίστηκαν στά τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Η πόλη αναπτύχθηκε πολύ μετά την απελευθέρωση, το 1912, και μια νέα αστική τάξη εμφανίστηκε στα πλαίσια ενός συγκροτημένου πλέον νεόδμητου κράτους, με τους δημόσιους υπάλληλους, τους εμπόρους, τους τεχνίτες και με την δημιουργία νέων κτιρίων, σχολείων, τραπεζών, κλπ.

Χαρακτηρίζονται σαν νεοκλασικά με εκλεκτικιστικά στοιχεία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Τα μέρη αυτά διάλεξε και ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος για να τραβήξει πλάνα για κάποιες ταινίες του όπως "ο Μελισσοκόμος", "Τοπίο στην Ομίχλη", το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού", βρίσκοντας εδώ ένα παράθυρο στο παρελθόν και μυρίζοντας ένα Βαλκανικό άρωμα.

6 σχόλια:

  1. http://www.dpgr.gr/usergalleries/displayimage.php?album=17450&pos=74&uid=
    οταν ακουω οτι καποιο κτισμα κρινεται ως διατηρητεο, χαιρομαι.
    κιας αντεξει οσο αντεξει.
    υπαρχουν και καποια ομως που δεν τα σωζει τιποτα. γιατι δεν εχουν ''σκαλισματα'' αλλα ειναι γεματα αναμνησεις. και το κακο ειναι οτι θα φυγουν, αλλα οχι για να ρθει κατι καλυτερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο, εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο και υπέροχες φωτογραφίες.
    Η Φλώρινα, ήταν γιά μένα πάντα, μία πόλη περίεργη και αισθητικά αμφισβητούμενη και εξηγούμαι:
    Πρίν πολλά χρόνια, πίσω στο 1982, ταξίδεψα με μοτοσυκλέτα στον γύρο της Ελλάδας. Φεύγοντας από τις Πρέσπες με κατεύθυνση τη Χαλκιδική, πέρασα και από τη Φλώρινα. Δεν υπήρχε χρόνος γιά στάση και το μόνο που θυμάμαι είναι πως μετά την εξαιρετική δασώδη περιοχή και τον στριφτερό φανταστικό δρόμο από τις Πρέσπες μέχρι εκεί, ξενέρωσα και απογοητεύτηκα απίστευτα από το θέαμα που αντίκρυσα στην είσοδο της πόλης.
    Ακαταστασία, μπάζα, σκουριασμένα και παρατημένα γεωργικά μηχανήματα και γενικά καμία φροντίδα. Δεν είχα καμία διάθεση ούτε γιά στάση γιά τσιγάρο.
    Με την εικόνα αυτή έμεινα μέχρι το καλοκαίρι που μας πέρασε οπότε πάλι έφτασα στη Φλώρινα, γράφοντας χιλιόμετρα στην Δυτική Μακεδονία.
    Η νέα εικόνα μου γιά την πόλη, δεν είχε την παραμικρή σχέση με αυτό που θυμόμουν, σε τέτοιο βαθμό που λυπήθηκα που δεν είχα προγραμματίσει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση εκεί...
    Είναι σίγουρα ένας από τους επόμενους προορισμούς μου και οι φωτογραφίες σου με σπρώχνουν ακόμη περισσότερο σ' αυτό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εξαιρετικες οι φωτογραφίες, με πηγαινουν σε μια άλλη εποχή...

    κρίμα που οι αντιπαροχές ροκάνισαν τέτοια αρχιτεκτονικά αριστουργήματα...

    μηπως το ιδιο δε συμβαινει σε ολες τις ελληνικες πολεις?

    εδω στη θεσσαλονικη ελαχιστα νεοκλασικα σπιτια σωζονται στην οδο βασιλισσης όλγας, τα οποια ειναι πολύ φροντισμένα, ενω πολλα ειναι ερειπωμενα.
    δε μπορει να βγει απ το μυαλο μου το εξαιρετικο κτιριο της παλιάς Πυροσβεστικής που είναι επίσης παρατημένο στη μοίρα του, απέναντι απ την εκλησσία της Αγίας Σοφίας στο κέντρο...

    και στην Πτολεμαϊδα ρήμαξαν πολλά απ' αυτά τα υπέροχα σπίτια, είτε με το να μεινουν αδεια και να τα καταστρεψει ο χρονος είτε με το να θυσιαστουν στο βωμο της ανοικοδομησης...

    ευτυχως που σε αρκετες πολεις καποια απο αυτα σωζονται και παραμενουν πανεμορφα μεχρι και σημερα...

    καλο βραδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή δουλειά, μπράβο Γιώργο, είναι ωραίο που είσαι παραδοσιακός τύπος.......δηστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι για τους παραδοσιακούς και ρομαντικούς τύπους και ειδικά για τους άντρες.......Καλή μέρα στην υπέροχη Φλώρινα..........απο την μουντή και άχρωμη Πτολεμαίδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=_R-FZsysQNw&feature=related

    junior

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένη πόλη!
    (δυστυχώς όμως μόνο εκεί που περιγράφεις με τις φωτό και τα λόγια σου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή