Once You used to love Me
Προς Ανωνύμους


Δημοσίευσα το σχόλιό σου σου κύριε Ανώνυμε για να σου απαντήσω μια και καλή, και σε σένα και κάθε κύριο Ανώνυμο, Ανύπαρκτο, Άσχετο (και ότι άλλο ξεκινά με το στερητικό "α").

Δεν είναι κακό να είσαι ατάλαντος, να είσαι κακός φωτογράφος. Κακό είναι να κάνεις την ανωνυμία σου παντιέρα, να θες να εξαφανίσεις τους ταλαντούχους επειδή εσύ δεν είσαι, να θέλεις να διαγράψεις τη λέξη καλλιτεχνική γιατί δεν την καταλαβαίνεις, να θες να εξαφανίσεις ότι δεν είναι όμοιο με σένα, ότι έχει όνομα για να κοιμίσεις τις ανασφάλειές σου μέσα στο βασίλειο των Ανωνύμων.

Και τι περιμένεις? Να μην αντισταθώ? Δεν με πτοείς φίλε μου, ούτε εσύ ούτε οι όμοιοί σου.

Magnum Photographers


"ποιοι ειστε εσεις οι παραπανω?

τι κανετε και τι θελετε ν αποδειξετε?

δεν φτασαν μαλλον στ αυτια σας τα τελευταια νεα απο τους ελληνες περι δημοκρατιας της φωτογραφιας… τους απογονους των αρχαιων ελληνων που εχουν να σας δειξουν αριστοτεληδες,φειδιες μπλα μπλα.. Α και τον σωκρατη, που τωρα τον τιμαμε ολοι μαζι.

δεν θα εχετε μαθει μαλλον οτι ολοι ειμαστε ισοι στην φωτογραφια. και δεν εννοω αυτο που ηδη ξερετε, δηλαδη τις ισες ευκαιριες, τις ιδιες δυνατοτητες οταν πρωτοπιανουμε φωτ. μηχανη, αλλα για το τελικο εργο.

δεν υπαρχει καλυτερη και χειροτερη φωτογραφια. δεν υπαρχει τεχνη και ιστορια της τεχνης. η τεχνη ειναι εσωτερικη και προσωπικη υποθεση του καθενα. και η φωτογραφια ειναι μια. αλλα οχι οπως το εννοειται εσεις. η φωτογραφια είναι μια και οποιαδηποτε εχει φωτογραφηθει. και απο τον οποιονδηποτε. Και εδώ δεν υπαρχουν καλοι φωτογραφοι όπως το εννοειτε εσεις, γιατι ΟΛΟΙ ειμαστε.

διαλυστε το magnum. ηταν ενα λαθος που ξεκινησε απο καποιον (Η.C.B) που το μονο που ειχε στο μυαλο του ηταν να βολεψει καποιους φιλους (κι εσυ D'agata ποιο φιλαρακι ειχες για να βρεθεις εκει μεσα?).

Προσπαθηστε να βρειτε τον εαυτο σας πρωτα. Αν βρειτε τον εαυτο σας μπορειτε να αναπνευσετε και να επικοινωνησετε οπουδηποτε. Δεν χρειαζεστε τον χωρο σας. Δειξτε μας τις δουλειες σας στο facebook. Εκει που μπορειτε να χαρειτε και τις δικες μας δουλειες. Και να μοιραστειτε δημοκρατικα, αποψεις μαζι μας.

Δεν ξερετε, δεν ζησατε, ειστε λαθος.

Και να ενημερωνεστε για τα τελευταια νεα..."

Αποστολός Δημήτρης

He is a Dangerous Man


Το χόμπι της φωτογραφίας και η κριτική


Σχεδόν όλοι έχουν κατά καιρούς διαχωρίσει τη φωτογραφία σε καλλιτεχνική και εφαρμοσμένη, ή σε δημιουργική και εμπορική, κατηγορίες στις οποίες ξεχνούν συνήθως να προσθέσουν την πρώτη και αυτονόητη της φωτογραφίας, αυτή των οικογενειακών αναμνήσεων. Και ο τρεις αυτές φωτογραφικές κατηγορίες, ή κατευθύνσεις, έχουν τα δικά τους κίνητρα, τους ιδιαίτερους στόχους τους και, κυρίως, τα προσαρμοσμένα σε κάθε περίπτωση κριτήρια επιτυχίας ή αποτυχίας.

Σχεδόν όμως ποτέ δεν γίνεται μνεία μιας ειδικής και άκρως διαδεδομένης κατηγορίας, αυτής του φωτογραφικού χόμπι, τής οποίας οι μοναδικοί λόγοι ύπαρξης είναι η απόλαυση, η διασκέδαση και η χαλάρωση. Δεν υπάρχουν εν προκειμένω ούτε ειδικά κίνητρα, ούτε επιδιωκόμενοι στόχοι, με συνέπεια να καθίσταται ανεφάρμοστη και περιττή κάθε κριτική. Όλοι οι άνθρωποι έχουν μία ή περισσότερες δραστηριότητες στη ζωή τους που απαιτούν επένδυση κόπων, αντιμετώπιση δυσκολιών και ανάληψη ευθυνών. Το χόμπι συνιστά το διάλειμμα αυτών των δραστηριοτήτων. Το χόμπι δηλαδή είναι η επαναφορά της χαμένης αθωότητας των άδολων παιχνιδιών τής παιδικής ηλικίας. Των παιχνιδιών που δεν είχαν ιδιαίτερα κίνητρα και στόχους και που δεν επιδέχονταν την παραμικρή κριτική. Γι’ αυτό και τα παιδιά, βυθισμένα στα παιχνίδια, δεν έχουν ανάγκη από χόμπι. Απλώς παίζουν. Και μάλιστα το παιχνίδι τους είναι αυτό που παίρνει τις πιο σοβαρές διαστάσεις, αφού διεκδικεί τον πρώτο ρόλο σε μια συνήθως ανέφελη ζωή που δεν βαρύνεται από πιεστικές δραστηριότητες.

Η πορεία των φωτογράφων που επιθυμούν να ξεπεράσουν τα (πολύτιμα και σημαντικά) όρια της αναμνηστικής φωτογραφίας ακολουθεί τους εξής δρόμους. Πολύ λίγοι ανάμεσά τους επιλέγουν σαν βιοποριστικό επάγγελμα τη φωτογραφία, ακόμα λιγότεροι επιλέγουν τον δρόμο τής καλλιτεχνικής δημιουργίας, και οι συντριπτικά περισσότεροι υιοθετούν την κατεύθυνση τού φωτογραφικού χόμπυ. Ο χομπίστας φωτογράφος αντιμετωπίζει το χόμπυ του, τη συστηματική δηλαδή ενασχόληση με τη φωτογραφία, σαν ένα αγαπημένο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που απασχολεί, ενδεχομένως και επίμονα, το μυαλό του και τον χρόνο του, αλλά πάντα με τη χαλαρότητα μιας ευχάριστης απασχόλησης. Ο έρωτας για τον εξοπλισμό και η αναζήτηση μιας τεχνικής βελτίωσης ορίζουν το εύρος τού παιχνιδιού. Το χαρακτηριστικό πάντως στοιχείο τού χόμπι είναι ότι ο χομπίστας δεν το επιλέγει για να περιπλέξει και άλλο τη ζωή του.
Κατά συνέπεια δεν είναι ούτε λογικό ούτε συνηθισμένο να επιδιώκει την κριτική, η οποία θα τον θέσει αντιμέτωπο με τις αδυναμίες του και τις ελλείψεις του. Για τον χομπίστα υπάρχει μόνον μία κριτική, αυτή που τον επαινεί, και που κάνει έτσι το παιχνίδι του ακόμα πιο ευχάριστο. Ο χομπίστας αναζητεί και επιδιώκει την επιβεβαίωση των επιλογών του και τον εφησυχασμό τού εγωισμού του.

Αντίθετα, ο φωτογράφος που αντιμετωπίζει τόσο τον εξοπλισμό όσο και την τεχνική σαν απλά μέσα για μια καλλιτεχνική δημιουργική έκφραση έχει προσθέσει στη ζωή του μια γοητευτική ταλαιπωρία, όπου η αμφισβήτηση τής δουλειάς του μπορεί ενδεχομένως να τον πληγώνει, αλλά λειτουργεί κυρίως σαν ερεθιστικό κίνητρο ώστε να γνωρίσει καλύτερα τα όρια του εαυτού του και τής ευαισθησίας του. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αυτή την ελεύθερα επιλεγμένη δραστηριότητα σαν αγγαρεία, αλλά ούτε και σαν παιχνίδι ή χαλαρωτική διέξοδο. Ο φωτογράφος που έχει επιλέξει αυτή την κατεύθυνση γνωρίζει μάλιστα ότι η αρνητική κριτική, λογικά πιο συχνή από τη θετική, είναι όχι μόνον αποδεκτή, αλλά ευκταία, μια και προσθέτει στην αναμφισβήτητη απογοήτευση και μια μεγάλη πνευματική χαρά. Και είναι αυτή η χαρά ο πραγματικός στόχος τού δημιουργικού φωτογράφου. Μια τέτοια όμως χαρά δεν νοείται απαλλαγμένη από πιέσεις, αδιέξοδα, στενοχώριες και αμφιβολίες. Διαστάσεις απόλυτα ασύμβατες με την ίδια την έννοια τού χόμπυ.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις αναιρούν την ύπαρξη μιας γενικευμένης και απόλυτης φωτογραφικής κριτικής. Για να θεωρηθεί δηλαδή μια κριτική χρήσιμη ή αδιάφορη, ευπρόσδεκτη ή απευκταία, σωστή ή εσφαλμένη, πρέπει να ληφθεί υπόψη η φωτογραφική περιοχή μέσα στην οποίο κινείται ο φωτογράφος και η κατεύθυνση προς την οποία τείνει η φωτογραφία του.

(Άρθρο τού Πλάτωνα Ριβέλλη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2009 στο ένθετο περιοδικό «Φωτογράφος» της εφημερίδας «Καθημερινή»)

I'm tired of kissing frogs


"Βαρέθηκα να φιλάω βατράχους"

Θα μπορούσε να έλεγε η άγνωστη κοπελιά της φωτογραφίας από μέσα της, κάνοντας το "μεγάλο βήμα" να φιλήσει τον άνθρωπο-αράχνη.

Έτσι λοιπόν πολλοί έκαναν το μεγάλο βήμα και αποχώρησαν από το σχολείο όπου έμαθαν, βελτιώθηκαν και αναδείχθηκαν.
Μεταξύ των οποίων εγώ και εσύ.
Ο καθένας μας για διαφορετικούς λόγους, ίσως ... αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Βλέπουμε από απόσταση, αυτό που ο καθένας από την πλευρά του έβαζε το λιθαράκι του για να το κτίσει, και στην πορεία να το βελτιώσει, να "μεταλλάσσεται".

- Δεν μπορώ να εξηγώ, γιατί πάτησα το κουμπί του κλείστρου.
- Δεν μπορώ να εξηγήσω, από φωτογραφικής πλευράς μια φωτογραφία (μου ή άλλων)
- Απλά αγαπώ την φωτογραφία.
- Δεν είμαι "κριτικός", δεν έχω τις γνώσεις γι' αυτό και ούτε θέλω να γίνω.
- Απλά πατάω με ματιά, με συναίσθημα, με βοηθό την εμπειρία μου και με την απαραίτητη σύνεση (το τελευταίο ακόμα και στην ψηφιακή εποχή) το κουμπί και ... αυτό ήταν.
- Και μετά? Όπως λέει κι ένας φίλος: "Η φωτογραφία είναι μοναχική υπόθεση, αλλά δεν αντέχεται να μην μοιράζεται."

Το παραπάνω μπορεί να είναι άλλη μια απάντηση στο ερώτημα που έθεσες πριν λίγες μέρες "Which Side are you On?"


Ανάρτηση: Από τον Ηρακλή Στεφανάκη

Ο Βοσκός
Ανάρτηση: Από τον Μιχάλη Βλαβιανό (Chobe)

Το κουτάβι που γελούσε


Ιστορίες Κυνικές

"Αυτό που ονειρεύομαι είναι μιά ισορροπημένη, καθαρή και ήρεμη τέχνη, χωρίς θέματα που να προκαλούν ανησυχία ή κατάθλιψη, μια τέχνη που να είναι για κάθε πνευματικά εργαζόμενο, είτε επιχειρηματία, είτε συγγραφέα, ένα καταπραυντικό, ένα διανοητικό ηρεμιστικό, κάτι ανάλογο με μια καλή πολυθρόνα που τον ανακουφίζει απο τη σωματική του κούραση."

Henri Matisse

Από τον Δημήτρη Αποστολό (mitsosmt01)


Κυριακη πρωι. Βλεπω το κοριτσακι μου να κοιμαται και μου κανουν εντυπωση φωτογραφικα, ο φωτισμος και οι ζαρες από κουβερτα, κουρτινες, πυτζαμες. Δεν θελω να την φωτογραφησω ετσι κλασσικα και ομορφα, θελω να εντυπωσιασω. Όταν ξυπναει τις λεω να βγαλει όλα τα νευρα της και να κολλησει θυμωμενη στον τοιχο-στην κουρτινα. Μια καραστημενη φωτογραφια. Και πως θα μπορουσε να μην είναι όταν δεν θυμωνει ποτε (τουλαχιστον σοβαρα) μαζι μου? :-)

Παρολο που η συγκεκριμενη φωτο δεν μου λεει και πολλα πραγματα, συνειρμικα μου μιλησε. Η ηθοποιος-κορη μου σε συνδυασμο με καποιες τελευταιες συζητησεις περι επικοινωνιας με κανουν να αναρωτιεμαι.. μηπως αντι να παιζουμε τον ρολο μας που ξερουμε καλα, θα ηταν καλυτερα να "μεταμορφωθουμε" στο επιπεδο του συνομιλητη μας η σε έναν αλλον πιο ευχαριστο τυπο που ταιριαζει στην αναλογη συζητηση? Και δεν εννοω την προσποιηση αλλα για εναν "εμφανισιακο-επιφανειακο" ρολο. Θυμιζω τον αρκα που μεσα από τους ηρωες του μας κανει να γελαμε και όχι μονο, θυμιζω τον λαζοπουλο στους 10 μικρους μητσους ποσο πιο ευκολα μας περνουσε μηνυματα απ ότι τωρα.

Όλα αυτά τα λεω για καποιους που βλεπει κανεις ότι αξιζει να τους πλησιασει για να επικοινωνησει ( η πολύ περισσοτερο γι αυτους που αναγκαστικα πρεπει να αντιμετωπισει..)

Δεν εχουν καμμια σχεση με τους ανθρωπους που αγαπας. Εκει νομιζω ρισκαρεις κι ας χασεις.. Ευχαριστω εκ των προτερων για την φιλοξενια novus, αν βεβαια κρινεις οτι εχει καποιο νοημα η ολη σκεψη.

Αποστολός Δημήτρης

Από τον Ηρακλή Στεφανάκη (ozzy)
Kαλησπέρα!

Από την ησυχία του γραφείου μου (στο σπίτι) ανταποκρινόμενος στην πρό(σ)κλησή σου σου στέλνω 3 φωτό μου για ανάρτηση στο blog σου.

Χαιρετώ!

Δημήτρης Αποστολός (mitsosmt01)


Την αγαπάει τη φωτογραφία, το έχει αποδείξει...Εγώ θυμάμαι ακόμα αυτές που ήταν η αιτία να τον γνωρίσω.


Εδώ μπορείτε να δείτε τη δουλειά του (slideshow στο photonet)

Φωτογραφία, λόγος, επικοινωνία, επιλογές


Η φωτογραφία αγαπητοί μου, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να υπηρετεί το λόγο. Μπορεί φυσικά να το κάνει, εύκολα, αλλά τότε περιορίζεται στα πλαίσια μιας εύπεπτης έννοιας που επιδέχεται εύκολες αναγνώσεις και ερμηνείες. Κατά συνέπεια δύσκολα μπορεί να σταθεί σαν τέχνη.
Ο οπτικός της λόγος είναι πολύ πιο πάνω από τον απλό εννοιολογικό λόγο. Μια σημαντική φωτογραφία δεν μπορεί να "ερμηνευτεί", να "μεταφραστεί" άρα και να ελεγχθεί από το θεατή, η φωτογραφία έτσι στέκεται από πάνω του, προκαλώντας τον και προσκαλώντας τον συνεχώς. Η σχέση αυτή δεν τελειώνει ποτέ, όπως θα τέλειωνε μετά από μια εύκολη ανάγνωση, η σχέση αυτή παραμένει διαχρονική.

Εδώ φυσικά τη χρησιμοποιούμε σαν αφορμή για μια ελκυστική επικοινωνία, όπως τα λέει πολύ καλά ο Μήτσος στα τελευταία σχόλιά του.

Όσο για το "Which Side are you On?", ή το "ήρθε η στιγμή για να αποφασίσεις, με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις", που λέει και το τραγούδι, δεν το εξειδικεύω κάπου. Ο καθένας μας καθημερινά σχεδόν καλείται σε μικρές ή μεγάλες τοποθετήσεις και ενδεχομένως σε μικρές ή και μεγάλες συμβάσεις και συμβιβασμούς.

Προσωπικά έχω καταλάβει ότι μια πετυχημένη κοινωνικότητα προΰποθέτει σήμερα τέτοιες "συμβάσεις", και με την Κική και με τον Κοκό. Και κάποτε ξεχνάμε και χάνουμε την πολυπόθητη αλήθεια που ονειρευόμαστε ως νέοι, χάνουμε τον εαυτό μας.

Αυτό μπορείτε να το μεταφέρετε παντού, άρα και στην internet-ική δικτύωση και στη φωτογραφία.

Το σίγουρο είναι ένα, ότι όσο πιο αληθινός και ειλικρινής είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να μείνει με ελάχιστους. Όμως επικοινωνεί σε πραγματική βάση, ακόμα και σε virtual επικοινωνίες. Αντίθετα, οι πολλές συμβάσεις φέρνουν πολύ κόσμο δίπλα σου αλλά στην ουσία είσαι μια ολομόναχη σκιά του χαμένου εαυτού σου, ακόμα και στην πραγματική ζωή.

Which Side are you On?


Σκιά μαύρη, σκιά μονάχη και γρουσούζα,
μόνη ήσουν μόνη θα μείνεις.
Στέκι δεν θα βρεις ποτέ, πάντα θα φεύγεις.
Φίλους δεν θα' χεις ποτέ, πάντα θα φεύγεις.
Καμιάν Ιθάκη δεν είχες στο μυαλό σου.
Κανένα ταξίδι δεν απόλαυσες.

Πάντα ήσουν με όλους και με κανένα.
Πάντα ήσουν μόνος με άλλους σαν και σένα.
Χμ... τώρα ο δρόμος τέλειωσε, δεν πάει άλλο.
Χα χα... ωραίο παρόν.
Κάτσε και σκέψου φίλε μου στο παρελθόν,
Θυμήσου αν απάντησες ποτέ σ' αυτό:
Which side are you on?

Which side are you on boys? Απαντήστε παρακαλώ, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας την ερώτηση.

Scream II


Scream